'The Oculus' Teaching Building, University of Warwick

The Oculus is the central teaching and learning building, available to all students at the University of Warwick. Set within a landscape that includes a public forecourt, amphitheatre and terraced seating spaces, the building dramatically changes how the university operates. Beneath the elegant laminated timber roof are two tiered lecture theatres, a main lecture theatre, range of seminar rooms, offices, meeting rooms and informal breakout areas. 

2016 / £10.5M / 8488m²
"This was the first time the University of Warwick has built a stand alone teaching and learning space, and we wanted an architecturally outstanding building that symbolises our commitment to the student experience. BGS worked closely with us to convert our strategic objectives into a physical space that not only delivers our educational objectives but also forms an integral part of university life and landscape. The building has exceeded our expectations and has already become the main feature of our central campus."
- Professor Lawrence S. Young
Vice-President, University of Warick
AWARDS
/ 2017
 
RIBA Regional Award / finalist
RICS Awards / finalist
Civic Trust Award / shortlisted
ICE Project Award / highly commended
IstructE Regional Award / winner
Structural Timber Awards / highly commended
NEC Project of the Year Awards / highly commended